Geografski položaj

Geografski polozaj Sokobanje

Sokobanja je jedna od najposećenijih banja u Srbiji zbog svojih brojnih lekovitih svojstava, na koja dobrim delom utiče i sam geografski položaj Soko banje. Nalazi se ušuškana u kotlini, između dve planine Rtanj i Ozren planina. I to na nadmorskoj visini od 400 metara. Na taj način reljef je vrlo raznovrstan, a klima veoma lekovita. Što pogoduje mnogim posetiocima koji imaju zdravstvenih poteškoća. Vazduh u ovom kraju je bogat kiseonikom. Pa ako želite da dišete punim plućima, Sokobanja je pravo mesto za vas. Pored toga, za ovo mesto karakteristična je i ruža vetrova. Što doprinosi svežini i prijatnijem osećaju dok ste u banji.

Sokobanjska kotlina

Sokobanjska kotlina je okružena planinama, što utiče na blagu klimu u banji, na čitavoj površini od preko 500 km2. Sama kotlina je dugačka oko 15km, i pruža se pravcem zapad-istok. Sokobanja je okružena mestima Aleksinac, Boljevac, Knjaževac, Svrljig, Ražanj. Sama po sebi predstavlja izdvojenu geografsku celinu. Koja je klisurama povezana sa određenim delovima Srbije. Posebnost geoprostora Sokobanje ogleda se u specifičnom reljefu, posebnim klimatskim uslovima. Zatim karakterističnoj vegetaciji, i samom položaju banje koji pogoduje razvoju turizma u ovoj oblasti. S tim u vezi, specifičnosti geografskog položaja Sokobanje uticali su i na specifičnosti u životu lokalnog stanovništva. A pre svega na mogućnosti kreiranja turističke ponude za brojne posetioce, kako iz Srbije, tako i iz drugih zemalja okruženja, ali i šire.

Pogodan geografski položaj Soko banje

Pogodan geografski položaj Sokobanje uticao je na to da se na ovom mestu razviju neverovatne prirodne lepote. Mnoga lekovita svojstva same banje posledica su zapravo njenog povoljnog geografskog položaja. Čist vazduh, ruža vetrova i termalni lekoviti izvori su prve stvari koje vam padaju na pamet kada je reč o Sokobanji. Pravom pravcatom biseru turističke ponude prelepe Srbije. Sokobanja geografski položaj čini klimu na ovim prostorima vrlo lekovitom. A reljef vrlo specifičnim turističkim mestom, koje privlači sve veću pažnju turista iz godine u godinu. Da biste se uverili u sve lepote, lekovitosti i blagodeti Sokobanje, potrebno je da dođete. Da lično svedočite o svim njenim karakteristikama i lepotama koje čuva za sve svoje posetioce. Za one koji znaju da cene pravu prirodu i znaju da uživaju u svim onim pogodnostima kakve samo prava, netaknuta priroda može da obezbedi.

Srodne teme sa geografskim polozajem Soko Banje

Sokobanja informacije

Sokobanja istorija

Lekovita svojstva Soko banje

Akva park

Manifestacije u Sokobanji

Mapa Sokobanje

Rtanj planina Srbija

Ozren planina

Soko grad

Bovansko jezero