Istorija Sokobanje

Istorija Sokobanje

Sokobanja je danas jedna od pravih turističkih atrakcija Srbije, a njena istorija i početak razvoja datiraju od davnih dana. Istraživanja koja traju godinama unazad, ustanovila su da su na ovim prostorima, tačnije u Ozrenskoj pećini, pronađeni ostaci za koje se veruje da potiču još iz doba neolita. Smatra se da utvrđenja u ovom kraju potiču još iz perioda vladavine cara Justinijana. Dok prvi pisani tragovi u domaćoj istoriji u vezi sa Sokobanjom pronađeni su još u spisima Stefana Nemanje. U XV veku Sokograd i područije oko njega zauzimaju Turci. A dva veka kasnije i Austrijanci. To znači da su se u ovim krajevima smenjivali različiti uticaji brojnih naroda tokom viševekovne istorije Sokobanje i Sokograda.

Hajduk Veljko Petrović kao značajna ličnost istorije Sokobanje

Hajduk Veljko Petrović je znajačna istorijska ličnost, za koju se ovaj kraj vezuje. Početkom XIX veka oslobodio je Sokobanju od turske vlasti. I tada je ovaj kraj proglasio svojom banjicom. Te stoga i danas postoji deo Sokobanje koji se ovako zove. Međutim, kasnije Sokograd biva razoren. I dan danas od njega postoje uglavnom samo ruševine. Uz pojedine delove koji su malo bolje očuvani i svedoče o istoriji jednog naroda. O tome šta je sve Srbija preživala tokom svoje celokupne istorije i šta je sve na svojim plećima iznela.

XIX vek kao prekretnica za razvoj Sokobanje

U XIX veku se i počinje razmatrati korišćenje lekovitih svojstava banje. Radi lečenja određenih vrsta bolesti. Smatra se da se godina 1837. može uzeti kao godina začetka organizovanog turizma u ovim krajevima. Jer je te godine Knjaz Miloš izdao prvi uput za banjsko lečenje u ovim krajevima. Od tada do danas Sokobanja je prešla dug i trnovit put. Da bi postala ovo što danas jeste, jedan veliki i značajni banjski centar. Lečilište i mesto odmora, rekreacije i relaksacije. Posebno ubrzan razvoj kao turističko mesto Sokobanja doživljava u periodu nakon Drugog svetskog rata. Kada se kreće sa izgradnjom hotela, smeštajnih kapaciteta, stadiona, brojnih drugih pratećih sadržaja. Kako bi se privukao što veći broj turista, i to ne samo onih koji ovde dolaze na lečenje. Krajem 70-ih godina izgrađena je specijalna bolnica i akumulirano Bovansko jezero. Da bi samo deceniju kasnije Sokobanja ugostila preko sto hiljada posetilaca tokom jedne godine. Uz preko milion noćenja ukupno posmatrano. U tom periodu ovo je bio veliki uspeh jedne male banje na jugoistoku Srbije. Koja je danas postala jedan od najvećih turističkih centara naše zemlje.

Sokobanja je danas jedna od najpoznatijih turističkih destinacija Srbije

Od strane Vlade Republike Srbije danas je Sokobanja označena kao banja koja ima najveći potencijal u Srbiji. Pri čemu se u turističkoj ponudi banje navodi čak sedam najatraktivnijih i najposećenijih destinacija na teritoriji čitave Srbije. Odličan geografski položaj, blaga klima, ruža vetrova. Zatim blizina brojnih prirodnih, kulturnih i istorijskih spomenika dobar su razlog da uvrstite Sokobanju na svoju turističku mapu i ove godine je posetite, kako biste se lično uverili u sve ono što ova banja čuva za sve svoje goste.

Srodne teme sa istorijom Soko Banje

Soko banja informacije

Lekovita svojstva banje

Geografski položaj Sokobanje

Manifestacije Soko Banje

Mapa Sokobanje

Izletišta u Sokobanji

Rtanj planina Srbija

Ozren planina

Soko grad

Bovansko jezero