Lekovita svojstva Sokobanje

Lekovita svojstva Sokobanje

Sigurno je da je svakome od nas zdravlje na prvom mestu. Jer kada je zdravlje narušeno, nemamo snage, ni volje da razmišljamo o bilo čemu drugom. Kada imate zdravstvenih problema uvek tražite rešenja da ih savladate na najbolji način, uz podršku prirode. Zato veliki broj posetilaca dolazi u Sokobanju upravo iz tog razloga, da poboljša svoje zdravstveno stanje. Lekovita svojstva Sokobanje nadaleko su poznata. Te iz tog razloga u banju dolaze i mnogi posetioci iz drugih zemalja, kako iz okruženja, tako i iz čitave Evrope. U Sokobanji postoji veliki broj mineralnih izvora, koji su različitog sastava vode i različite temperature, neke su hipotermalne, neke hipertermalne. Najveća posećenost banje je tokom letnje sezone, jer se tada lekovitost izvora može iskoristiti maksimalno.

Sokobanja lekovita svojstva poznata su od davnina Turcima i Rimljanima

Još na početku XX veka utvrđena je lekovitost voda u Sokobanji i od tada potvrde o lekovitosti su stizale sa raznih strana. Brojni izvori se nalaze u centru Sokobanje, najviše ih ima u delu koji se zove Banjica. Ima ih u okolnim mestima, a posebno značajni izvori lekovitih voda i lekovitog blata nalaze se i u selu Jošanica. Koje je na oko desetak kilometara udaljenosti od Sokobanje. Hemijski sastav voda u Sokobanji je takav da ne mogu da naškode. A istovremeno bogate su gvožđem, jodom, bakrom, fosforom, manganom, i drugim prirodnim elementima. Onim koji blagotvorno utiču na zdravlje ljudi. Legenda kaže da su izvore u Sokobanji koristili još stari Rimljani. Kako bi se ubrzao oporavak njihovih legionara i obezbedila relaksacija zdravih vojnika pre borbi. Naravno, i Turci su za vreme svoje vladavine utvrdili lekovita svojstva Sokobanje. Pa tako u ovom delu Srbije postoji više turskih kupatila. Koja su tada bila prava blagodet za sve posetioce.

Posetite Sokobanju i oporavite svoj organizam od svakodnevnih stresova i obaveza

Lekovita svojstva voda u Sokobanji blagotvorno deluju na čitav organizam. Posebno koriste u slučaju astme, hroničnog bronhitisa, povišenog krvnog pritiska, reumatizma, išijasa, anemije, iscrpljenosti organizma, i slično. Lekovita svojstva se mogu koristiti na više načina, konzumiranjem vode, kupanjem u njoj, stavljanjem obloga, masažama, i slično. Koršćenjem lekovitih voda podstiče se cirkulacija u čitavom organizmu, tako da svako ko dođe u Sokobanju zbog njenih lekovitih svojstava, odavde kući ode preporođen. Morate da se u to uverite lično, jer priče nisu dovoljne da osetite i doživite sva lekovista svojstva banje.

Srodne teme sa lekovitim svojstvima Soko Banje

Soko banja informacije

Istorija Sokobanje

<Akva park

Geografski položaj Sokobanje

Manifestacije SokoBanje

Mapa Sokobanje

Rtanj planina Srbija

Ozren planina

Soko grad

Bovansko jezero