Manifestacije

Manifestacije Sokobanje

Kada odlučujete gde ćete provesti bilo letnji, bilo zimski odmor, sigurni smo da sve više razmatrate kao opciju odmaranje u nekom od divnih turističkih centara u Srbiji. Svejedno da li je u pitanju banja, planina, jezero, etno sela, i slično. Jedno od zanimljivih mesta u turističkoj ponudi Srbije jeste i Sokobanja. Divna banja na jugoistoku Srbije, koja ima mnogo toga da ponudi svojim gostima. Brojne hotele i spa centre, apartmane i brvnare, brojne bazene, izvore lekovite vode, mesta za šetnju i relaksaciju. Mnogo terena za sportska druženja, i još mnogo toga, što vas u ovom divnom mestu očekuje.

Banjsko kulturno leto

Pored mnogobrojne ponude u smislu smeštaja, hrane, relaksacije, lečenja i slično, u Sokobanji postoje i brojne manifestacije. Koje su vrlo posećene i predstavljaju pravi pečat ovog kraja, po kome je nadaleko poznat. Banjsko kulturno leto je jedna od najpoznatijih manifestacija u Sokobanji. Koja zapravo podrazumeva da se tokom letnje sezone, od juna do septembra, ovde održavaju brojni koncerti. Pop, rok muzike, folk koncerti, pozorišne predstave, gostovanja kulturno-umetničkih društava, bioskopi, izložbe, i slično. Umetnička kolonija Sokograd se održava više od dve decenije u Sokobanji i okuplja brojne umetnike iz Srbije. Održava se u junu svake godine, a za početak je obavezna izložba radova od prethodne godine.

Maraton želja

Maraton želja je vrlo specifična, originalna manifestacija, koja se održava samo ovde, i to prvog vikenda u septembru mesecu. Ideja jeste da svako od učesnika prošeta po banji i okolini. Do onih mesta na kojima se prema predanju ispunjavaju želje. Na svakom mestu skupljaju se kuponi. Koji služe da se njima učestvuje u nagradnoj igri. Vrlo zanimljiva i interesantna manifestacija.

Sveti Jovan Biljober

Sveti Jovan Biljober je takođe zanimljiva, jedinstvena manifestacija koja se održava u Sokobanji početkom jula meseca. Suština manifestacije ogleda se u branju lekovitog bilja. Koga u ovim krajevima ima mnogo, i vrlo je raznovrsno. Lekovito bilje se skuplja na padinama Ozrena, Device i Rtnja. Gde čak postoji mnogo endemskih biljnih vrsta, koje se nigde drugde ne mogu pronaći. Pored sakupljanja biljaka, organizovana su i brojna predavanja, izleti, upoznavanja sa lekovitim biljem, njihovim karakteristikama i koristima.

manifestacije sokobanja

Zlatne ruke

Zlatne ruke jeste manifestacija koja je vrlo zanimljiva turistima, a ima tradiciju dugu skoro četiri decenije. Na ovoj manifestaciji učesnici se takmiče u spremanju tradicionalnih srpskih jela. Pomalo zaboravljenih, izlažu se narodne rukotvorine, sve ono što se nekada radilo, a sada je zaboravljeno ili se ne radi ručno više. Ova manifestacija se održava svake godine 14. jula u Sokobanji.

Prva harmonika Sokobanje

Prva harmonika – Sokobanja je međunarodni festival takmičarskog karaktera, koji ima tradiciju organizovanja od 1962. godine. Na manifestaciji se takmiče harmonikaši iz Srbije i drugih zemalja, a finale ovog festivala je sredinom avgusta svake godine.

U Sokobanji se održavaju i brojne sportske manifestacije, kao što su Noćni turinir u malom fudbalu, biciklističke trke, auto trke, basket, odbojka na pesku, i mnoge druge. Pored svih ovih manifestacija, koje se uglavnom održavaju tokom letnje sezone, u Sokobanji postoje i manifestacije tokom čitave godine, kao što su Svetosavske svečanosti, Jedriličarska regata (u aprilu i septembru), festival cveća i ukrasnog bilja, književni konkursi, i mnoge druge.

Srodne teme sa manifestacijama u Sokobanji

Soko banja informacije

Soko banja istorija

Lekovita svojstva Sokobanje

Akva park

SokoBanja Geografski polozaj

Mapa Soko banje

Rtanj planina

Ozren planina

Soko Grad – Sokobanja

Bovansko jezero