Bovansko jezero

Sokobanja je prava turistička atrakcija poslednjih godina. Destinacija za koju se uvek traži smeštaj više. Kada dođete u Sokobanju, u njenoj blizini ima toliko mesta koja treba da obiđete i posetite. Da će vam trebati nedelje i nedelje odmora, da dobro upoznate ovaj kraj. Na spisku mesta koja treba obavezno posetiti jeste i Bovansko jezero. Koje se zapravo nalazi na putu iz Sokobanje ka Aleksincu.

Bovansko jezero

U pitanju je veštačko jezero, dužine oko 8km, da najvećom dubinom od preko 50m, a najveća širina jezera je do 500m. Ono za šta je posebno pogodno ovo jezero jeste ribolov. Tokom čitave godine ovde možete videti strastvene ribolovce, kako čekaju riba da zagrize. Jezero je bogato ribom, i to pre svega kada su u pitanju smuđ, šaran, som, mrena, tostolobik, i poneka štuka.

Plaze Bovanskog jezera

Bovansko jezero poznato je i po tome što na njemu ima nekoliko uređenih plaža. Pa je jezero prepuno tokom letnje sezone. Temperatura vode tokom letnjih meseci vrlo je prijatna. A postoji i mogućnost iznajmljivanja opreme za veslanje, jedrenje, uživanje na vodi. Na ovom jezeru se u aprilu i septembru svake godine održavaju regate, i to jedriličarska regata Bovan.

Smestaj na Bovanskom jezeru

U blizini jezera možete i kampovati, ali ono što je mana ovakvog tipa odmora na Bovanskom jezeru jeste da kamp prostor nije uređen. Pa se morate snalaziti za vodu, struju, i slično. Zbog toga, u blizini jezera postoji veliki broj smeštajnih kapaciteta. Tako da možete da odsednete bilo gde, i da budete blizu kupališta. Da uživate u brčkanju, plivanju, veslanju, iako tokom leta niste na moru.

Smestaj na Bovanskom jezeru

Tokom letnje sezone postoji organizovani prevoz do jezera. A od Sokobanje vam je potrebno oko trideset minuta ukoliko dolazite biciklom. Automobilom je to mnogo brže. Oko samog jezera prostire se velika šuma. Tako da vrlo često ovde možete sresti lisicu, srnu, zeca, ponekad i vuka.

Iz godine u godinu ovo jezero je sve posećenije. Veliki broj turista koji dolaze u Sokobanju odlučuju se da deo svog odmora provedu upravo na Bovanskom jezeru. Nije more jedini način da dobro provedete letnji odmor. Da se sunčate i kupate, i uživate u plivanju. Bovansko jezero nudi vam poseban doživljaj odmora, uživanje kakvo ne očekujete, ali kakvo zaslužujete.

Neka ove godine i vaš izbor bude kupanje na Bovanskom jezeru, sigurno ćete se oduševiti i svake naredne godine ponovo dolaziti.

Srodne teme sa Bovanskim Jezerom

Sokobanja informacije

Sokobanja istorija

Lekovita svojstva Soko banje

Akva park

Manifestacije u Sokobanji

Geografski polozaj Soko banje

Rtanj planina Srbija

Ozren planina

Sokobanja mapa

Sokograd