Ozren Planina

Ozren planina

Još jedna divna planina koja se nalazi u blizini Sokobanje jeste i Ozren. Vrlo šumovita planina, spremna da primi sve avanturiste. Sve one željne svežeg vazduha i izazova, sve one koji zaista cene prirodu. Kada dođete na odmor u Sokobanju, mesto koje obavezno morate posetiti jeste Ozren. Na kome se nalazi i park izletište, oko 5km udaljenosti od Sokobanje.

Ozren je poznat kao mesto lekovitih stojstava, pa se tu nalaze i dva lečilišta – za bolesti pluća i za očne bolesti. Prebogata je planina ozonom, jer je poznata i kao najšumovitija planina Srbije. Na Ozrenu se nalazi i vodopad Ripaljka, kao jedan od najlepših vodopada Srbije. Ali i najvećih. Ovo mesto je vrlo atraktivno za turističke posete. Pa posebno tokom letnje sezone uvek ima po nekog od turista u ovom kraju.

Izletišta na Ozren planini

Postoji više uređenih izletišta na Ozrenu, kao što su Kalinovica, Očno i Vlasina. Ovde možete posetiti i Ozrensku pećinu, dužine nešto manje od 600 metara. A u njoj su pronađeni brojni ostaci koji govore u prilog tome da su još od davnina ljudi ovde stanovali, još iz doba neolita.

Na Ozrenu se nalazi i manasti Jermenčić, iz perioda XIV veka, koji je posvećen arhangelima Gavrilu i Mihailu. Zato se ovde svake godine 26. jula organizuje sabor, za sve ljude dobre volje. Najviši vrh Ozrena je Leskovik, sa nadmorskom visinom od 1174m.

Staze i precice planine Ozren

Pored glavnih puteva, koji vode do određenih mesta na Ozrenu, postoji veliki broj prečica. Staza, putića, kojima možete ići u istraživanje. Ono što je svakako preporuka svakog turističkog znalca jeste da uvek pronađete nekoga ko poznaje ovaj kraj. Ukoliko biste da planinarite i da istražujete Ozren.

Šume su raznovrsne, putevi su često uski, nepregledni. Pa je potrebno stručno znanje nekoga ko Ozren poznaje, kako biste bez bojazni mogli da uživate u ovoj divnoj planini. Bez straha da ćete se izgubiti. Toliko toga Ozren pruža svojim posetiocima, toliko divne prirode, čistog vazduha, toliko toga za upoznavanje i istraživanje.

Zato je Ozren obavezna stanica kada dođete na odmor u Sokobanju, jer odmor u ovim krajevima nije kompletan ukoliko ne dođete ovde. Možete uživati na pikniku na nekom od uređenih izletišta, ili možete posetiti neki od restorana koji se ovde nalaze i uživati u gurmanskim specijalitetima jugoistočne Srbije, izbor je na vama, ali svakako nemojte propustiti da upoznate ovaj mali raj na zemlji.

Srodne teme sa Planinom Ozren

Sokobanja informacije

Sokobanja istorija

Lekovita svojstva Soko banje

Akva park

Manifestacije u Sokobanji

Geografski polozaj Soko banje

Rtanj planina Srbija

Mapa Soko banje

Soko grad

Bovansko jezero