Rtanj

Rtanj planina

je vrlo misteriozno mesto, za koje su se tokom istorije vezivale brojne legende. Sama planina je gotovo savršenog piramidalnog oblika, pa se često za ovaj kraj vezuju priče o postojanju vanzemaljaca. Takođe, postoji verovanje da se planina Rtanj može videti skoro iz cele Srbije. Kada je vedro, može se videti sa Avale, ali i sa Kopaonika. Mnoga istraživanja prethodnih decenija kada je u pitanju planina Rtanj pokazala su da na ovom prostoru postoje određene energije koje su vrlo značajne za zdravlje ljudi.

Planinski turizam u Srbiji vrlo je razvijen, kako tokom zime, tako i tokom letnjih meseci. Mnoge planine u Srbiji su uređene, sa brojnim smeštajnim kapacitetima. Spremne da prime mnogobrojne goste, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva. Jedna od planina koja se često pominje kada je u pitanju odmor u Srbiji jeste i planina Rtanj. Nalazi se u blizini Sokobanje, i vrlo često gosti banje naprave izlet do ove planine. Planina Rtanj pravo je mesto za istraživanje i avanturu. Mesto za odmor i rekreaciju, za šetnju i upoznavanje prirode. Ako dolazite u Sokobanju, obavezno posetite i Rtanj, sigurni smo da ćete biti oduševljeni.

Planina Rtanj poseduje elektromagnetna i bioenergetska zracenja

Neki istraživači su ovde registrovali elektromagnetna i bioenergetska zračenja. A specifično je i to da Rtanj planina nema izvore voda. Jer je u pitanju vrlo karakterističan sastav planine (kombinacija peštara, sedimentnih stena i krečnjaka). Te se stoga vode slivaju u podnožije, gde izviru u vidu vrela.

Najviši vrh Rtanj planine je Šiljak, sa 1565m nadmorske visine. Na kome se nalaze ruševine nekadašnje kapele Svetog Đorđa. Koja je poznata po tome što je 1935 godine izgrađena uz pomoć 1000 ljudi. Koje je angažovala žena koja je želela da je izgradi u čast svog muža. Koji je bio vlasnik rudnika Rtanj, a sve nakon njegove smrti. Decenijama se oko planine Rtanj ispredaju najrazličitije priče. O njegovoj istoriji, o magičnosti, o mnogim legendama, koje dugo već postoje.

Planina Rtanj

Svejedno da li u to verujete ili ne, sigurno će vam biti zanimljivo da posetite ovu divnu planinu, koja obiluje svežim vazduhom, obeleženim šetačkim stazama, brojnim endemskim vrstama biljaka, koje rastu samo ovde i nigde više, a koje su sada zakonom zaštićene. Poznat je nadaleko i Rtanjski čaj, koji danas ima široku primenu, pre svega za plućne bolesti i lečenje prehlada, a često se navodi da je u pitanju i svojevrstan afrodizijak.

Ako ste avanturisti, ako volite prirodu i svež vazduh, ako želite da upoznate jednu novu planinu, da istražite njene lepote i priče koje se za nju vezuju, onda je Rtanj planina idealna za vas. Svejedno da li dolazite tokom leta ili zime, planina Rtanj ima svoje lepote tokom bilo kod godišnje doba, tako da u potpunosti možete uživati u svim njenim blagodetima i otkriti njene tajne, koje ne morate sa drugima podeliti. Jednom kada dođete na Rtanj, verujemo da će vam narednih godina biti česta stanica, da ćete je posećivati redovno.

Srodne teme sa planinom Rtanj u Sokobanji

Sokobanja informacije

Sokobanja istorija

Lekovita svojstva Soko banje

Akva park

Manifestacije u Sokobanji

Geografski polozaj Soko banje

Sokograd

Ozren planina

Sokobanja mapa

Bovansko jezero