Sokograd

Sokograd

Sokobanja je svakako jedna od omiljenih turističkih destinacija, kako stanovnika Srbije, tako i onih van nje. Međutim, Sokobanja nije samo mesto koje ima brojna lekovita svojstva. Lekovite izvore, divnu prirodu. to je i mesto koje čuva mnogobrojne kulturno-istorijske spomenike. Koji svedoče o jednom davnom vremenu, o istoriji jednog naroda i njegovoj borbi za opstanak i očuvanje njegove baštine.

Sokograd, srednjevekovni grad nastao u doba cara Justinijana

Na udaljenosti od 2km od Sokobanje nalazi se Sokograd, srednjevekovni grad za koji se veruje da je nastao još u doba cara Justinijana. Smatra se da je Sokograd nastao kao utvrđenje za odbranu. Kako bi se tadašnji stanovnici branili od napada Avarskih i Slovenskih naroda. Sam naziv smatra se da je izveden na osnovu zanimanja gospodara tadašnjeg Sokograda. Koji su se bavili, prema legendi, dresiranjem sokolova. I danas se može ponekad videti kako sokolovi obleću oko ovog srednjevekovnog grada.

sokograd 1

Mnogi osvajaci su pokusavali i zauzimali Sokograd

Ono što je specifično za Sokograd jeste to da je izgrađen na potpuno nepristupačnoj oblasti. Te su graditelji ovog grada morali da pregrade reku Moravicu i naprave jezero. Kako bi lakše mogli dopremati kamen za izgradnju grada. Sokograd je imao donji i gornji deo. Pri čemu je donji deo grada u velikoj meri porušen, a gornji deo još uvek čuva kule. Kroz koje se nekada u grad ulazilo. Istorijski posmatrano, Sokograd se pominje prvi put u zapisima iz XI veka, u doba Stefana Nemanje. A u XV veku su ga zauzeli Turci. U XVII veku su ga osvojili Srbi i Austrijanci. Početkom XIX veka ga je osvojio hajduk Veljko Petrović, a nakon toga grad biva zapušten, i od njega ostaju samo ruševine. Danas je ovo turistički značajna atrakcija, koju poseti veliki broj turista koji odsedaju u Sokobanji.

U blizini Sokograda nalazi se i pećina hajduk Veljka Petrovića, kule su koliko toliko očuvane, a postoji i nekoliko mesta označenih za loženje vatre, tako da se ovde često mogu naći posetioci koji vole kampovanje i piknike. Kada dođete do Sokograda, možete biti sigurni da vam je dobar pogled zagarantovan. Ima više osmatračnica, a imajući u vidu da su od grada ostale uglavnom ruševine, morate biti vrlo obazrivi jer ima dosta strmih i nepredvidivih mesta.

Sve u svemu, Sokograd je obavezno mesto koje morate da obiđete kada ste u Sokobanji, da vidite svu lepotu istorije koju ovaj kraj čuva.

Srodne teme sa planinom Ozren u Sokobanji

Sokobanja informacije

Sokobanja istorija

Lekovita svojstva Soko banje

Akva park

Manifestacije u Sokobanji

Geografski polozaj Soko banje

Rtanj planina Srbija

Ozren planina

Sokobanja mapa

Bovansko jezero